Granola med en tvist av ingefära

 
Sedan jag flyttade ihop med Adam och upptäckte glädjen i matlagning har jag haft väldigt stor respekt för recepten. Varför hålla på och experimentera om någon redan har gjort det innan och kommit fram till att det blir bäst på ett visst sätt? Ska jag ägna flera timmar i köket ska det smaka därefter och då har det känts som ett säkert kort att hålla sig till det som står. Det jag gör ska bli bra, annars kan det lika gärna vara. Det är antingen eller som gäller. 
 
Med tiden har jag såklart insett att det inte alltid funkar att följa recepten slaviskt. En mangosalsa bestående av en habanero kan bli helt perfekt ena gången, men het så att den knappt går att äta nästa gång. Been there, done that. Jag lär mig nya saker nästan varje gång jag står i köket och det är alltid kul att lära sig av sina egna misstag, för dem gör jag inte om. Förra helgen gjorde jag min första hemmagjorda granola och då lärde jag mig att red rice inte bokstavligen behöver betyda rött ris i en innehållsförteckning. Mitt mål var att försöka göra en lika god granola som den jag köpte med hem från Bali och därför köpte jag hem alla ingrediser som stod på förpackningen. Därefter hittade jag ett recept på granola på internet, som jag tog hjälp av för att bestämma proportionerna, och där passade aldrig det röda riset in. Förpackningen är fortfarande obruten. 
 
Resultatet blev över förväntan, trots att det röda riset lyste med sin frånvaro, och hela veckan har jag ätit granola som om det vore godis. Varje morgon har jag tagit med lite grann i en burk till jobbet och tänkt att det blir perfekt som mellanmål på eftermiddagen, men granolan har såklart varit slut redan innan lunch. Enligt Adam är jag antirealist när det kommer till allt som är sött och lite för gott. Här kommer receptet:  
 
 
Ingredienser: 
7 dl glutenfria havregryn
2 dl glutenfria havrepuffar
4 dl cashewnötter
1 dl chiafrön
1 dl torkade tranbär
1/2 dl hackade ingefärstärningar
1 tsk havssalt
2 msk råsocker
1 dl kokosolja
1 dl agavesirap
1-2 msk majsstärkelse
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175°. Blanda havregryn, nötter, frön, salt, rörsocker och majsstärkelse. TIllsätt kokosoljan och agavesirap och blanda ordentligt. Sprid ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen i circa 20-25 minuter. Rör om när hälften av tiden har gått. När granolan svalnat av helt och hållet blanda i tranbären och de hackade ingefärstärningarna. Förvara granolan i en lufttät behållare upp till 1 till 2 veckor eller frys in den upp till 3 månader. 
Mellanmål, Vardag | |
#1 - - carina murman:

Åh det här receptet måste jag testa, har alla ingredienser hemma.
Ingefära som är så nyttigt å gott 👍
Tack för tipset

Svar: Gör det! Hör gärna av dig hur det blev sen :)
Lina Berg

Upp