Villa la Madonna


Bildkälla: Villa La Madonna
 
Om jag får precis som jag vill nästa sommar reser jag och Adam runt i Italien 2-3 veckor. Hotellet som visas på bilderna heter Villa La Madonna och där ska vi sådana fall bo i minst två nätter! Hur sagolikt? Det ligger beläget i Piemonte i norra Italien vilket passar mig/oss perfekt eftersom det är den Italienska rivieran jag främst vill se mer av. Vilka fler får vi med oss? 

25-årsfest, hoppborg och Öland

 
Nu börjar 25-årsfesterna! Jag kan knappt förstå att det snart har gått 10 år sedan jag och alla mina närmsta vänner fyllde 15 år (jag minns ju den tiden som om det vore igår) men här är vi - snart halvvägs till 50. Lovisa var först ut i helgen och bjöd på en härlig helkväll hemma hos henne. Inspirerade av den här dukningen av Frida Ramstedt dukade vi upp en middag för 18 personer i hennes  drömmiga vardagsrum.  Vid klockan sju kom alla gästerna och vid klockan två satte jag på Pata Pata med Miriam Makeba och drog igång en riktig fuldans. Kameran glömde jag tyvärr på plats så bilder, utöver selfien på mig, kommer upp lite senare. 
 
Tillsvidare får det bli en sammanfattning från förra veckan. Utöver att dansa till Pata Pata hann jag även med att: 
 
- Träna noll gånger. Som om jag fortfarande vore förkyld...
- Gå på bio med Adam. 
- Ta en kvällspromenad med Amanda K.
- Dela på en charkbrick med Hanne på 1854. 
- Träffa Ida över en lätt lunch på Babettes. 
- Hoppa hoppborg med Ossian.
- Åka till Öland och hälsa på farfar. 
 
Den vackra vyn imorse. 

Chiapudding med mangobotten

 
Jag älskar att göra helgfrukostar till något extra. På vardagarna ser den alltid likadan ut (en eller två mackor + en kopp kaffe) och det är så jag vill ha det, men på helgerna får det gärna vara något mer. Den här chiapuddingen har jag redan lagt upp receptet på tidigare, men då bilderna som hörde till blev så fula har jag försökt att ta en bättre bild! Jag blev inspirerad på Bali och gör numera chiapuddingen på en god mangobotten och toppar den med hallon, rostade kokoschips och ett blad mynta plockat på balkongen. 
 
Ingredienser för 1 portion: 
2 msk chiafrön
1,5 dl valfri mjölk
1 knivsudd vaniljpulver
1 tsk kanel
Mango
Hallon
Rostade kokoschips
 
Gör såhär: Mixa mangon till puré och låt svalna i lämpligt serveringsglas. Blanda chiafrön, mjölk, vaniljpulver och kanel i en bunke och låt stå i 30 minuter. Blanda igen och häll sedan puddingen över mangopurén. Täck glaset och låt svälla i kylen över natten. Servera med hallon och rostade kokoschips.  

Varmkorv, födelsedagar och vitaminbrist

Självservering på bullens varmkorv, två födelsedagsfiranden och ännu en vitaminbrist. Här kommer en topp 5-lista från förra veckan + ett mindre bra resultat: 
 
 
1. Adams födelsedag. Middagen på Miss Voon var riktigt bra, frukosten dagen därpå blev lyckad (efter att jag gjort om pannkaksmixen, det stod tydligen fel mängd salt i receptet) och klockan han fick i födelsedagspresent passade perfekt. Det var fjärde födelsedagen jag fick skämma bort honom på och jag kan inte tänka mig en bättre person att få äran att fira! Jag är så stolt över honom, över den han är och att han är min. 
 
2. Linas 24-års galej. Hon är verkligen one of a kind den där Gamsäter. Hon hade skrivit att det skulle vara självservering av bullens varmkorv på inbjudan och jag trodde faktiskt att hon skämtade, men icke! Det luktade korv i hela lägenheten när man kom men vad gjorde det? Det är inte vad man bjuder på som gör festen, det är folket. Skön som hon är var det såklart massor av härligt folk på plats och det resulterade i en underbar kväll! Hennes nyfunna kärlek var också där och jag blev typ nyförälskad i Adam bara av titta på dem... 
 
3. Sista sommarkvällen på balkongen? Jag, Amanda D och My har länge försökt få till en AW ihop och i onsdags blev det äntligen av! Vi rundade av sommaren men att dela på en sista flaska rosé på min balkong och till det åt vi utvalda charkuterier. Vardagslyx. 
 
4. Söndagslunchen hos mamma. Jag hade önskat smörgåstårta till lunch i söndags och det hade hon fixat + massor av goda chokladpraliner att välja mellan till efterrätt. Det är så mysigt att komma hem nuförtiden tycker jag. Fint att hon överröste Adam med biobiljetter i födelsedagspresent också, så att han/vi har något att göra i höst. 
 
5. Blodvärdena. I tisdags var jag hos doktorn och tog blodprov för blodbristen. Resultaten kom på posten någon dag senare och visade på utmärkta blodvärden!  Från 110 gram per liter till 125 gram. Jag har verkligen kämpat på sedan början på augusti med både blodpudding (aldrig mer), Blutsaft och färskpressade apelsiner i samband med järntabletter (+ väntat med kaffe minst 1 timme efteråt pga det försvårar upptaget av C-vitamin), så det känns väldigt bra att det gav resultat. Några superkrafter har jag tyvärr inte märkt av, men det beror troligtvis på att jag tydligen har en B12-brist att bekämpa också. Det var det mindre bra resultatet. 

By The Sea

Det bästa med Adams dyra bilintresse är att allt som jag köper i inredningsvärd aldrig går att jämföra med vad han lägger på sin Toyota...
 
 
Nytt hemma är den vackra sammetskudden Go By The Sea från Tell Me More. Plötsligt kändes det alldeles för somrigt med korall i soffan och med den här bilden fortfarande färskt i minnet provade jag att byta till färgen blå istället. Vad tycker ni? Jag själv börjar bli nöjd med denna hörna, men jag saknar en tavla att hänga på väggen. Jag har också lite svårt att släppa tanken på att det hade blivit väldig fint att byta ut soffbordet mot ett runt marmorbord från OX Design...

Adams bemärkelsedag

 
Idag fyller min favoritmänniska år!  Firandet började igår med finmiddag på Miss Voon och imorse ordnade jag födelsedagsfrukost med en liten tårta gjord på american pancakes. 
 
Nu sitter vi på tåget till Linköping, där vi ska fira en annan favorit som snart fyller år. Adam är stiligare än någonsin med sin nya klocka på armen och jag är så nöjd över att han kunde tänka sig att följa med! Det är inte varje dag fröken Gamsäter har fest förstår ni 💃🏼

Jag behöver kontrasterna

Trolltungan i Norge var så spektakulärt att den förtjänar ett eget inlägg.  
 
 
 
 
 
 
 
 När jag var yngre tyckte jag att vandra lät som det tråkigaste en människa kunde utsätta sig för. Vem vill bara gå och gå utan att det händer något? Jag har alltid haft svårt för att göra ingenting och har inte alltid sett charmen i att bara vara. Såhär i efterhand kan jag inte heller svara på när jag växte upp och insåg att även min hjärna behöver vila emellanåt, men nu vet jag. Att bara vara i naturen är som balsam för själen. I vardagen är det så många beslut som måste fattas från att vi går upp ur sängen till att vi går och lägger oss igen. Vad ska jag ha på mig idag? Orkar jag sminka mig? Ska jag äta en eller två mackor till frukost? Ska jag springa till bussen eller ta nästa? Kaffe eller te? Vilken arbetsuppgift ska jag prioritera först? Vad ska jag äta till lunch? Vad blir det till middag? Hinner jag träna idag? Vad ska jag köpa till Adam i födelsedagspresent? Varför får jag inget svar på mitt sms som jag skickade för flera dagar sen? Vart ska vi resa nästa sommar? Ska jag se på nyheterna eller sätta på en film?  Vad ska jag skriva för text till bilden jag vill lägga ut på Instagram? Har jag fått i mig tillräckligt med järn? När borde jag gå och lägga mig för att få tillräckligt många timmars sömn? Hur ska jag ta vara på dagen imorgon?
 
Jag älskar vardagen, men behöver kontrasterna för att uppskatta den. En vandring i sig är väldigt kravlös och det är precis därför jag älskar att bara vara på sådana här platser på jorden. Naturen bara är där den där och låter dig vara likadan. Knappt några beslut behöver fattas och hjärnan får en chans att återhämta sig. När jag surfar är målet att fånga vågor, men det hör minst lika mycket till att bara vara ute på havet. Denna gång var målet med vandringen en slående vacker plats, men hur klyshigt det än låter så var vandringen dit och tillbaka minst lika givande. 

Sortiment- och inköpsansvarig

Förra veckan blev jag förkyld och därför hände det inte så mycket kul. Jag orkade jobba, men inte så mycket mer. Höjdpunkten var dagen i Paris och det tänkte jag berätta lite mer om. Jag ska nämligen få bli sortiment- och inköpsansvarig på jobbet.  

 

 

 I somras sa inköpschefen upp sig. Jag var snabb med att fråga om det kunde innebära några utvecklingsmöjligheter för mig och för några veckor sedan fick jag besked. Eftersom jag tidigare fokuserat på vår största leverantör Habitat och redan kan en hel del får jag nu ta över det ansvaret. Mina kollegor som jobbar kvar som inköpare på R.O.O.M. kommer fungera som stöd, då jag såklart har massor att lära både av deras erfarenheter och kompetenser.   

 

 Jag behövde en ordentlig utmaning till hösten och nu har jag fått precis som jag vill! Eftersom jag har ett genuint intresse för inredning känns det väldigt roligt att få jobba och fortsätta utvecklas inom den branschen. Visst skulle det vara till min fördel att ha en kandidat i ryggsäcken om jag någon gång skulle vilja byta jobb, men just nu känner jag ingen stress alls med att plugga vidare. De bra betygen från gymnasiet blir ju förhoppningsvis inte sämre med åren, om jag någon gång framöver skulle få för mig att jag behöver göra något helt annat. Just nu är jag väldigt nöjd med livet som det är och det känns väldigt roligt att jag har fått det här förtroendet på jobbet!  

 

I Paris tittade vi på Habitats kollektion för SS17. De hade byggt upp ett showroom på deras huvudlager i Eragny sur Oise där vi fick kika på alla nyheter. Jämfört med tidigare säsonger var det mindre färg och mer jordnära nyanser, vilket jag tror passar oss som driver Habitat i Norden bättre. Även om mer vågade färgkombinationer är väldigt trendigt just nu så tror jag att den skandinaviska stilen håller sig kvar.  

 

På eftermiddagen åkte vi in till Paris och gjorde ett studiebesök på Habitats populäraste butik Habitat Wagram. Därefter fortsatte Martin och jag till varuhuset Le Bon Marché och spanade in deras inredningsavdelning. Vid sju var vi tvungna att bege oss till flygplatsen och då hade dagen gått alldeles för snabbt. Jag hann varken strosa på Paris gator eller avsluta dagen med att dricka vin på någon typisk fransk uteservering, men så kan det bliNästa resa i januari bär troligtvis av till Barcelona och då hoppas jag på att kunna ta ledigt en extra dag, så jag hinner njuta lite av staden också.  Ställa frågan kan man ju alltid göra! 


Granola med en tvist av ingefära

 
Sedan jag flyttade ihop med Adam och upptäckte glädjen i matlagning har jag haft väldigt stor respekt för recepten. Varför hålla på och experimentera om någon redan har gjort det innan och kommit fram till att det blir bäst på ett visst sätt? Ska jag ägna flera timmar i köket ska det smaka därefter och då har det känts som ett säkert kort att hålla sig till det som står. Det jag gör ska bli bra, annars kan det lika gärna vara. Det är antingen eller som gäller. 
 
Med tiden har jag såklart insett att det inte alltid funkar att följa recepten slaviskt. En mangosalsa bestående av en habanero kan bli helt perfekt ena gången, men het så att den knappt går att äta nästa gång. Been there, done that. Jag lär mig nya saker nästan varje gång jag står i köket och det är alltid kul att lära sig av sina egna misstag, för dem gör jag inte om. Förra helgen gjorde jag min första hemmagjorda granola och då lärde jag mig att red rice inte bokstavligen behöver betyda rött ris i en innehållsförteckning. Mitt mål var att försöka göra en lika god granola som den jag köpte med hem från Bali och därför köpte jag hem alla ingrediser som stod på förpackningen. Därefter hittade jag ett recept på granola på internet, som jag tog hjälp av för att bestämma proportionerna, och där passade aldrig det röda riset in. Förpackningen är fortfarande obruten. 
 
Resultatet blev över förväntan, trots att det röda riset lyste med sin frånvaro, och hela veckan har jag ätit granola som om det vore godis. Varje morgon har jag tagit med lite grann i en burk till jobbet och tänkt att det blir perfekt som mellanmål på eftermiddagen, men granolan har såklart varit slut redan innan lunch. Enligt Adam är jag antirealist när det kommer till allt som är sött och lite för gott. Här kommer receptet:  
 
 
Ingredienser: 
7 dl glutenfria havregryn
2 dl glutenfria havrepuffar
4 dl cashewnötter
1 dl chiafrön
1 dl torkade tranbär
1/2 dl hackade ingefärstärningar
1 tsk havssalt
2 msk råsocker
1 dl kokosolja
1 dl agavesirap
1-2 msk majsstärkelse
 
Gör såhär: Sätt ugnen på 175°. Blanda havregryn, nötter, frön, salt, rörsocker och majsstärkelse. TIllsätt kokosoljan och agavesirap och blanda ordentligt. Sprid ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen i circa 20-25 minuter. Rör om när hälften av tiden har gått. När granolan svalnat av helt och hållet blanda i tranbären och de hackade ingefärstärningarna. Förvara granolan i en lufttät behållare upp till 1 till 2 veckor eller frys in den upp till 3 månader. 

A mix of blue, grey & black

Bildkälla: Elle Decor UK
 
Just nu drömmer jag i smyg om att flytta till en sekelskiftlägenhet och inreda den likt ovan. Hur fint är det inte att kombinera färgerna blått, grått och svart? 
 

Yoga, hemmagjord granola & Taverna Brillo

 
Under veckan som gått har jag...

- Hunnit med två träningspass och två yogapass.
- Druckit vin på Haymarket med min kollega Hannele.
- Gjort en stor sats med persiljebiffar vars recept jag tidigare har lagt upp HÄR.
- Bokat flygbiljetter till Paris tills imorgon och kämpat hela helgen med att läsa klart boken Girl On The Train. Jag vill så gärna bli bättre på engelska och framförallt utöka mitt ordförråd, så sådana här jobbresor emellanåt är perfekt för motivationen!
- Bakat glutenfritt danskt rågbröd (recept HÄR) och gjort min första hemmagjorda granola. Den jag köpte med hem från Bali var alldeles för god och tog därför slut alldeles för snabbt, så jag försökte göra en liknande och lyckades riktigt bra. Utan recept!
- Ätit middag på Taverna Brillo med systrarna Kaller och min gamla granne Oscar Rundqvist. Jag hade absolut inte räknat med att gå ut och dansa efteråt, men plötsligt var klockan tre och jag var inte i säng förrän vid fyra. Kändes väldigt galet för att vara mig these days... 
- Överraskat Adam med ett spontant besök av hans vänner Fredrik och Erik, som befann sig i Stockholm i söndags. Det var länge sedan jag skrattade så mycket som igår kväll, trött och lättroad som jag var efter lördagens bravader. Jag är inte så mycket för gulliga djur som gör tokiga saker, men sjuka fantasier som spårar ur... Det är underbart! 
 
 

Matplatsen

 
I våras bytte vi ut både stolar och bord här hemma. Mina drömstolar flyttade in och till det beställde jag ett nytt matbord från Hay. Lagom till hösten har även de två nya taklamporna från Bolia installerats! Förra året hade vi knappt någon belysning alls i vardagsrummet, men nu äntligen är det i sin ordning och jag har på egen hand fått erfara att belysning är a och o i ett hem. 
 
Då hösten är min tid på året när jag försöker spara så mycket pengar som möjligt tänkte jag lista fem saker jag hoppas kunna köpa när kontot är påfyllt igen, främst till hemmet men också lite annat:
 
- Ett vitrinskåp. Jag önskar mig ett grått skåp från Hubsch som ska stå till höger om det vita sideboardet. 
- En blå matta. Fortfarande har jag vissa hål i hemmet som behöver fyllas ut med något, men trots det kan jag inte låta bli att fantisera om att börja byta ut en del. Chhatwal visade upp en underbar blå nyhet på Formex och den skulle lyfta hela vardagsrummet om den fick plats under matbordet...
- Någon slags tavla/konst. I vardagsrummet har jag en lång vit vägg till vänster om bordet på bilden och den är just nu helt tom. Hade vi haft stuckaturer och fönster hade det varit tillräckligt, men en gammal funkislägenhet kräver verkligen sin inredning. 
- Nya träningskläder! Det är superkul att känna sig snygg på gymmet, men de senaste åren har jag prioriterat att lägga lönen på inredning, resor och vanliga kläder. Nu börjar allt i garderoben som har med träning att göra kännas urtvättat och slitet och det är tyvärr inte den bästa motivationen. Vem vill välja mellan pest eller kolera varje gång en packar träningsväskan?
- En supervarm vinterjacka för vinterns värsta dagar. Det skulle vara roligt att ha ett alternativ till min fjällräven som jag har haft i snart 8 år. Måste jag välja föredrar jag dock ett nytt vitrinskåp så jag håller tummarna för en mild vinter! 
 

RSS 2.0