Chipotle – Inte Vår Typ Av Chili

 
 
För så länge sedan som i julas fick jag & Adam boken ¡Taco Loco! Av Jonas Cramby i julklapp. Vi har sedan tidigare hans bok Texmex från grunden vilket har fått mig att helt tappa suget för hederlig svennetaco. Varför göra på vanligt vis när man kan addera chili, lime och koriander i alla tillbehör? Aldrig förr har vi varit så nöjda med våra prestationer i köket som när vi lagat texmex och aldrig förr har vi berömt oss själva så många gånger under en och samma middag.  

 

Förra helgen bestämde vi oss för att ta oss an vår nya mexikanska receptbok och förväntningarna var skyhöga. Vi bestämde oss för att satsa allt och bjöd in Sandra & Måns, som precis varit på semester Mexico, i hopp om att vi skulle lyckas ta dem tillbaka till paradiset för en kväll. En hel del skulle göras i god tid så redan i lördags gjorde jag mina två första hemmagjorda ostar, Queso fresco Crema, medan Adam gav sig på Carnes asadas. Vi lagade Cecina Enchilada som består av chilimarinerat fläskkött och vi sprang till hötorgshallen för att köpa majstortillas och alla möjliga sorters chili. Vi gjorde också den alltid lika självklara Pico de gallo men provade också en ny röraSalsa de aquacate. På söndagen när vi skulle bli fler ville vi bjuda på mer och därför kompletterade vi det som blev över från lördagen med två olika varianter av tostadas (friterade majstortillas). Vi gjorde Tostadas datún som bland annat består av marinerad rå tonfisk och friterad purjolök och vi gjorde Tostadas de Cachete som består av långkokt oxkind. Givetvis gjorde vi ännu mer Picco de gallo och jag gjorde även en Mayonesa de Chipotle som jag misslyckades med två gånger så det blev tredje gången gillt. Andra gången tyckte jag inte att det smakade bra för att tredje gången inse att det visst är såhär det ska smaka. Rökigt.  

 

På kvällen kom våra väntande gäster och även om oxkinden inte alls blev klar i tid så hade vi en lyckad middag. Sandra & Måns är ett härligt, lättsamt par! Precis i vår smak. Maten gick åt och vi fick betyget "ni behöver verkligen inte åka till Mexico för matens skull i alla fall" 

 

På måndagen åt vi det som blev över och det var då vi insåg att det faktiskt inte blev så gott som vi hade hoppats på. Har man ägnat vad det känns som en hel helg i köket vill man gärna att det ska smaka därefter. Nu blev det ett mexikanskt fiasko istället och det tog några dagar att komma över. Allt smakade alldeles för mycket Chipotle och alldeles för lite vanlig chili, lime och koriander. Jag gör gärna om Queso fresco flera gånger (hade ingen aning om att det var så enkelt att göra ost!) men framöver kommer vi akta oss för alla typer av recept med rökig karaktär även om skafferiet fortfarande är fullt av torkade, rökiga chilisar. Chipotle är helt enkelt inte vår typ av chili. 

Vardag | |
#1 - - mormor:

Varför krångla till det, när jag varit bortrest en tid längtar jag hem till potatis och vanlig mat. Idag satte vi upp en fin fågelholk på förrådsväggen, tack så mycket, hoppas vi får nyfikna hyresgäster.

Upp